Revanoord specialisaties

Revanoord specialisaties

Duurzaam revalideren dankzij gespecialiseerde kinesitherapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut heeft expertise in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam, met speciale aandacht voor de wervelkolom. Het lichaam wordt gezien als een samenhangend geheel en de therapeut zoekt naar de dieperliggende oorzaak van pijnklachten, in plaats van enkel de lokale pijn te verlichten. Tijdens een sessie wordt er onder andere gewerkt aan het verbeteren van de lichaamshouding en soepelere gewrichtsbewegingen. Vaak zijn de resultaten al direct na de sessie merkbaar: de pijn neemt af en bewegingen verlopen vlotter. 

Manuele therapie is een breed begrip dat ook volgende behandelingstechnieken bij Revanoord omvat: gewrichtsmobilisaties, manipulaties , Mulligan Concept, corrigerende oefentherapie, BPPV (vertigo), kaakgewrichtsbehandeling, lymfedrainage en myofasciale technieken met ergon of dry needling.

Behandeling kaakgewricht

Bij Revanoord kan je terecht bij mond- of kaakproblemen. Door overbelasting van het kauwstelsel kunnen er problemen opduiken zoals het slecht openen of sluiten van de mond. Dit kan veel pijn veroorzaken. Door toepassing van manuele therapie ontspannen we de spieren in de mond en indien nodig geven we oefeningen om bepaalde spieren te versterken.  Ook wie na een operatie of trauma aan het kaakgewricht hinder ondervindt, kan bij ons terecht.  Zonder het te weten kunnen ook nekklachten aan de basis liggen van een te gespannen kaakmusculatuur. 

Lymfedrainage

Los van het bloedvatenstelsel heeft elk lichaam een lymfestelsel dat vocht transporteert waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten. Dit noemen we het lymfevocht. Wanneer dit beschadigd geraakt door bijvoorbeeld een operatie kan er een ophoping ontstaan van lymfevocht. Dit noemen we lymfoedeem. Met manuele lymfedrainage stimuleren we het vocht om terug te laten circuleren naar de juiste plaats en op die manier zwelling of oedeem te laten afnemen.

Myofasciale therapie

Bij deze vorm van therapie worden er gewerkt op de fascia (bindweefsellaag) onder de huid. Er zijn verschillende grote structuren die verbonden zijn in ons lichaam en invloed kunnen hebben op elkaar. Op bepaalde plaatsen kunnen triggerpunten ontstaan die elders pijn of blokkages veroorzaken. We kunnen deze triggerpunten aanpakken met onze handen, met speciale “spatels” (ergon) of met dry needling. Met deze laatste kunnen we met naaldjes tot in de spier zelf werken en de spier “los” prikken.

Oefentherapie

Manuele therapie combineren we met oefenprogramma’s. Onze kinesitherapeuten werken een specifiek oefenplan uit dat rekening houdt met je fysieke en mentale conditie. 

De oefeningen bevorderen je beweeglijkheid en versterken de spieren. We kijken daarbij altijd naar je totale houding  en manier van bewegen. Je wordt ook maximaal ondersteund met video’s en oefenbladen zodat je ook thuis zelfstandig kan oefenen.

Revanoord beschikt over een brede waaier aan moderne oefenmaterialen zoals redcord dat uiterst geschikt is voor krachttraining en blessurepreventie.

Hydrotherapie

Bewegen in het water kan bij sommige revalidatietrajecten gunstige resultaten opleveren. Door het verminderen van zwaartekracht kan je bijvoorbeeld al veel vlugger lopen dan op het droge.

Indien mogelijk en gewenst biedt Revanoord hydrotherapie. Dit vindt plaats in het zwembad van de Veldstraat (Sportoase). 

Loopanalyse

Lopen is een populaire en deugddoende sport. Toch lokt ze ook blessures uit meestal veroorzaakt door overbelasting. We onderzoeken en behandelen je klachten en  dankzij een grondige loopanalyse bekijken we je looptechniek. We stellen samen met jou een schema op om het lopen of joggen op een duurzame manier op te bouwen.

Rugschool

Rug- en nekpijn zijn de meest voorkomende chronische klachten in België. Een zittend beroep leidt sneller tot zwakke rug- en buikspieren. Revanoord biedt mensen met rug- en nekklachten een individuele rugschool. We focussen ons daarbij niet alleen op het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van de pijn door houdingscorrectie en -controle maar we geven ook concreet advies over een gezondere levensstijl. Daarna bouwen we kracht en spierevenwicht op dankzij doelgerichte oefeningen. Je krijgt ten slotte een oefenschema mee ter preventie van verdere rugklachten.

Blood flow restriction

Blood flow restriction wordt ook wel occlusietraining genoemd. Het gaat om een specifieke manier van trainen voor ledematen. Je arm of been wordt tijdens het oefenen op een bepaalde plek afgebonden waardoor je meer spiervezels aanspreekt en zo op een zwaardere manier kan trainen zonder de gewichten direct te verhogen. Deze methode wordt niet alleen bij sporters gebruikt, maar is zeker ook inzetbaar na een operatie wanneer bewegen nog moeilijk gaat. 

Pre-en postnatale kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap zijn er best wat veranderingen die optreden in ons lichaam. Lage rugpijn en bekkeninstabiliteit zijn de meest voorkomende ongemakken die daarbij gepaard gaan. Je goed laten begeleiden door een kinesitherapeut kan je helpen om bepaalde kwaaltjes op te vangen en je ook voor te bereiden op de bevalling zelf. 

Na de bevalling helpen we je voornamelijk bij het juist aanspannen van de bekkenbodem. Door specifieke oefeningen zal je terug fit worden.

Zit je met vragen?

Vul dan onderstaande gegevens in met je vraag en druk op “verstuur bericht”. We proberen je zo spoedig mogelijk te antwoorden.